tisdag 30 april 2013

Söndag mitt i veckan och spegel på väggen.

Förändringen i sovrummet fick sin början från detta fynd. Fyndet som jag höll krampaktigt i vid loppiset. En rund gammal spegel är kanske inte ett fynd i allas ögon. Menmen - en pärla enligt mig och gjorde mig endast 7 euro fattigare.Hur utnyttjar man då en spegel maximalt i hemmet enligt feng shui? Det finns många svar på den frågan. Om man har en planlösning med utstickande rum som skapar obalans kan man t.ex. använda spegeln för att balansera planlösningen.


Spegeln skapar en illusion om att rummet fortsätter mot området som fattas. I vårt fall är det precis vad jag ville få ut från spegeln. Att den reflekterar ljuset  och ger mera liv åt rummet plus att den gör hela rummet större blev pricken över i. Att formen är rund är extra positivt för oss eftersom metallelementet får dominera i sovrummet enligt baguan. Den runda formen tillhör elementet i fråga. Ni hänger med? Spegelns blanka och reflekterande yta tillför igen vattenelementet till rummet. Den runda formen känns extra passande till sovrummet där yin får dominera, dvs mjuka feminina former. Tänk istället en kantig spegel med vassa hörn mot sängen? Ni känner säkert skillnaden i känslan?Vad man annars kan tänka på när man sätter upp en spegel är att placera den på rätt höjd och att inte sätta den i en dörröppning som skapar orolig energi i rummet. Känslan när man öppnar en dörr och blir -påhoppad- av sin egen spegelbild är inte trevligt. Du vill helst inte heller ha en spegel rakt framför din säng, speciellt inte om du sover dåligt!Så långt har jag kommit i vårt sovrum. Nu står tankarna stilla och det är ett tecken för mig att låta det vara en stund. Påtvingade ideér föder sällan lösningar som funkar i längden för mig.

Så istället kämpar vi genom en arbetsdag och sedan tar vi en söndag mitt i veckan. Ooh ja. Glada Vappen, som vi krombiboan säger!


Feng shuin mukaan peiliä voi käyttää apuna jos haluaa luoda illuusion että huone jatkuu johonkin suuntaan. Hyvin suunnitellussa pohjapiirrustuksessa ei ole tällaiseen tarvetta - mutta joskus on. Hyvä pohjapiirustus on suorakulmiomainen. Ajattele vaikka suorakulmainen moderni kivitalo. Suorat linjat eikä mitään extraa. Meidän makuuhuoneesssa tämä kirppislöytö oli kuitenkin juuri mitä tarvitsimme. Pyöreä muoto kuuluu metallielementtin - Makuuhuoneemme elementti. 


måndag 29 april 2013

Ingen rivstart här inte.


Godmorgon måndag och nya veckan!


Jag och Molly startar vår lediga måndag med joghurt i magen och sedvanliga Bamse i bakgrunden. Vi har beställt sol och det skall vi väl få, tro? Efter x antal timmar sömn passar det riktigt bra med en gråmulen dag också, har hakat upp mig på vårt sovrum och kanske min kreativa hjärnhalva sätts igång idag igen tack vare några extra timmar sömn. Vi får se. 

Mikä voisi olla parempi tapa aloittaa päivä kuin Molly kainalossa ja Bamse pyörimässä tvstä. 


Måndag kan jämföras med entrén i hemmet - den sätter ribban för resten av hemmet. Måndagen sätter likaså ribban för resten av veckan, därför är det extra bra att börja måndagen med goda val, stiga upp i tid och vara snäll mot sig själv. Det gjorde vi idag när vi hade möjlighet till det. Känner mig utan tvekan lite positivare till kommande veckan och utmaningarna som komma skall.

Ha en härlig början på veckan!

Maanantai on hyvä päivä aloittaa hyvillä valinnoilla. Se yleensä auttaa meitä pitäytymään hyvissä valinnoissa loppu viikon. Hyvää alkuviikkoa!

torsdag 25 april 2013

Spontanitet i hemmet.

Det blev en sådan kväll idag, igen. Att jag mer eller mindre vände upp och ner på vårt hem. Får sådana sjukliga mängder adrenalin och energi av det, har alltid fått det. Känner så starkt sambandet med att ta hand om mig själv genom att ta hand om vårt hem. På ett själviskt sätt som ändå gör gott för oss alla. Alla vinner och känslan att tassa upp nästa morgon är oslagbart. Utan desto mer förklaring får ni ta del av vårt liv idag genom några bilder från vardagsrummet. Vad gör ni för att få er dagliga dos av adrenalin?
Tänään oli taas sellainen ilta. Kun käänsin kotimme kirjaimellisesti ylösalaisin. Kaipasin muutosta, ja tavarat joutuivat kiertoon. Saatteko tekin siitä hirmuisen paljon energiaa? Uusi järjestys ja mieli kevenee samalla huomattavasti. Seuraavana ammulla tunne on vieläkin palkitsevampi kuin uusi järjestys käynnistää päivän tehokkaasti!

onsdag 24 april 2013

Lätt om hjärtat.

Mitt hjärta är nu lätt som en fjäder och det är dags för mig att avsluta min dag här på mitt hemmakontor. Jag har bokstavligen rensat i röran. Bland mina tankar och mina pappershögar! Feng shui som bäst. Inget som tar extra energi av en och inget som trycker ner ens humör. Mycket basic stuff som vi glömmer bort i vardagens virvel. Rensa mina vänner, rensa. Bort med ALLT som tar energi från oss oberoende om det är en möbel eller tanke eller skräp. Ut med det. Jag tassar nu ut med vårskorna på fötterna för att luncha med en god vän. 


Feng shui parhaimmillaan tarkoittaa sitä että ei ole mitään mikä painaa mieltä. Aika harvinaista herkkua nykyään kuin kaikilla on kiire, kiire, kiire. Tänään koin kuitenkin sellaisen hetken järjestettyäni ajatukseni ja paperityöt. 

måndag 22 april 2013

Små, små val i vardagen.


Molly fick välja en blomma på vägen hem från dagis idag. Älskar små blombutiker och den härliga söta doften som man möts av när man stiger in medan det klirrar i dörrklockan. Som att dyka ner i en ljummen tekopp med mycket mjölk i och flyta runt en stund. Ett riktigt dyrt te då, inget nyttigt grönt te som luktar gräs inte.

Molly sai tänään valita kukan kotimatkalla. Pienet kukkakaupat ovat niin suloisia ja se makea tuoksu joka hurmaa kun avaa oven.. ah.

 Hän valitsi tämän. Ihana.

Feng shui har verkligen lärt mig detta med kontraster och vilken härlig effekt det har på våra miljöer och på våra liv. Den ljusrosa moderliga färgen (på blomman) kan man använda sig av när man känner sig nere och trött. Energin som den ger är tröstande och moderligt omhändertagande. Testa att svepa in dig i en mjukt rosa filt när du är trött och hängig! Själv har jag alltid en rosa filt över mig när jag sover.

Vaalean roosa väri on äidillinen ja lempeä - testaa käpertyä valean roosan viltin alle joku päivä kun olet väsynyt ja kaipaat  energiaa ja hoivaa.


Kan nästan till 100% påstå att jag skulle ha satt denna blomma i sovrummet för ett år sedan där det gärna får vara lite mjukare känsla. Men nuförtiden hamnar mjukt alltid mot det hårda, det söta mot det tuffa osv. Det får nog bli dagens feng shui tips till er. Sök kontraster - mixa om i ert hem. Våga bryta av. Det kommer att kännas heelt naturligt. Och det gillas ju på denna blogg, som ni vet. Det naturliga alltså. 

Kukka tuo sopivasti pehmeyttä maskuliinisien muotojen rinnalle olohuoneessamme. Skön måndag kväll - jag ska nu dyka ner i min tekopp. På riktigt.
Leppoisaa maanantai iltaa.

Go green!

Måndag igen då mina vänner.

Efter tre dagars total vila startar jag min dag med att slutföra ett projekt åt ett företag samt med att dyka in i en ny underbar värld - webbdesign. Kanske just du kommer på en ultrasnygg hemsida som får dig att vinka av stolen och dunka huvudet i väggen? Ja, ni förstår vad jag är ute efter. Något apsnyggt, Nina-likt och snällt för ögon och själ.

Hänger efter med det mesta nu faktiskt. Tänkte bara säga, hej, och att jag lever och mår bra. 

Jag har en ny bebé att ta hand om. Då menar jag inte bebé som baby i magen utan ett företag som kräver en hel del av mig just nu för att komma igång. JISSES då - måste verkligen gå nu. 

Åh, älskar min blomma och House Doctor fyndet. Go green!

onsdag 17 april 2013

The real deal, or not?


Design - spelar det någon roll? Vilket väljer ni när ni gör era val i vardagen? 

Minkälainen shoppailija sinä olet - satsaatko kylmästi designiin?
Idag kommer jag, trots min uppskattning och respekt för formgivare, gå och provsitta stolen till vänster för tredje gången till 
-trumvirvel- Anttila. Blev lite frustrerad när den inte var fastskruvad ordentligt första gången och skippade tanken om att köpa stolen direkt (dålig feng shui) Andra gången skruvade jag själv fast skruven för hand. Idag följer verktygslådan med. Fniss.

Kvaliteten är det som avgör när jag gör mina val. 

Denna gången är stolen tyvärr inte för mig själv. I sådana fall provsitter jag stolen gärna några extra gånger, om man säger som så. Bra feng shui handlar trots allt om en känsla - av en enskild möbel och av helheten. En dålig stol kan förstöra den bra känslan man vill uppnå i ett rum. (Känner mig lite träffad nu faktiskt, har själv några pinnstolar som borde skruvas lite extra.)  

Stol till vänster: här
Stol till höger: här

Minulla laatu ratkaisee melkein aina. Designi ja laatu - kulkevatko ne aina käsi kädessä? Vaikka minulla on ivan huikea määrä respektiä muotoilijoita kohtaan suuntaan tänään Anttilaan kokeilemaan vasemmalla olevaa tuolia. Se ei valitettavasti ole tulossa meille, vain yhdelle asiakkaalle. En tiedä laadusta vielä sen enempää. Hyvän feng shuin mukaan tuolin pitää tuntua yhtä hyvältä kuin mitä se näyttää.

tisdag 16 april 2013

Flygande mattor och en soffa.

Eftersom saker och ting står lite stilla här hemma blir det en hel våg av inspiration från annat håll. Denna gång är det mattan på bilden som får all ära och beröm. Mattan är det enklaste sättet att lugna känslan i ett rum. Alla har vi mattor i hemmet, det gäller -bara- att placera dem på rätt ställe och rätt väg enligt mönster och form för att få ut allt från ett rum. Låter ju hur enkelt som helst. Men vad händer när man inreder där hemma? Jo, man glömmer alla självklarheter som att ränder på tvären gör rummet bredare, runda mattor känns välkomnande och att kontraster gör rummet intressant och så vidare.

På exemplet nedan gör mattan allt för känslan i rummet ur feng shui synvinkel. Energin i rummet stannar och fredar sittplatsen. Utan mattan under soffan skulle soffan flyta iväg i hemmet och den skulle kännas malplacerad. En liten detalj, men grym skillnad för helhets känslan och framförallt magisk detalj som avgör hur man trivs när man sätter sig ner.

 Bild: Allt i Hemmet

Niin kauan kuin sisustusasiat ovat tauolla meidän luona saatte inspiraatiota muualta. Tällä kertaa kuvan matto on se juttu joka feng shui näkökulmasta sitoo koko sisustuksen yhteen. Ilman mattoa sohva tuntuisi leijuvan ympäri huonetta löytämättä paikkaansa. Meillä kaikillahan on matot kotona, kyllä. Mutta kuinka moni meistä OIKEASTI miettii miten ja miksi ne laitetaan niin kuin ne tehdään. 

måndag 15 april 2013

Insekter inomhus!

Dagens inspiration kommer rakt från insektriket. Inte vilken litet kryp som helst utan denna golvlampa som plockat sin form rakt från gräshoppans böjda fomer. Att efterlikna naturen i inredning gör gott för oss människor. Naturen är ju vår naturliga miljö om vi backar tillbaka i tiden. But you know that by now, eller hur? Mor, blev jag lämnad i skogen när jag var liten eller huuur kan det vara att jag dras till naturens former så sjukt mycket?

Bilden med sin lugna färgskala gör att jag smälter likt snön på utsidan. Harmoni.

Gubi gräshoppa


Päivän inspiraatio on tämä grashoppervalaisin. Kun kodin sisustuksen inspiraatiosaldo näyttää miinusta - ota se valttikortti esille jota AINA voi käyttää. Inspiroidu luonnon antimista. Tämän valaisimen  humoristinen muoto on saanut inspiraationsa grashopperista. Heinäsirkasta. Love it. 

En förmiddag bland aveoniter och företagare.

Denna förmiddag deltog jag i ett seminarium ordnat av Aveo som satsar allt på att riva barriärer mellan olika företag och brancher för att satsa på arbetsplatsvälmående. Förmiddagen handlade om allt som intresserar mig i ett nötskal. Välmående, omgivningar och action. Action do speak louder than words. oh yes.

Tämä aamu toi tullessan hieman erilaisen työpäivän. Suuntasin Aveon seminaariin. Työpaikkahyvinvointi ja ympäristö olivat ne asiat jota minua kiinnosti kovasti. Erilaisten alan ihmisiltä saa aina erilaisia ajatuksia jota voi käyttää omassa työssä. Efter sådana tillställningar kan det vara ganska svårt att varva ner om man heter Nina. Vill liksom göra allt nu. Helst igår.

Nyt ajatukset kasaan ja suunnittelemaan seuraavaa projektia. Men, jag är väl uppvärmd för mitt nästa projekt nu. Att planera ett välkomnande och gott första intryck åt ett företag. Ni minns väl att dom första 7,5 sekunderna är avgörande när det gäller att skapa ett gott intryck? För mig blir detta en enorm utmaning - utsidan går inte att jobba med och den drar ner intrycket rejält. Insidan är det som behöver boostas med andra ord.

För att skapa ett gott första intryck är det värt att satsa lite extra på omgivningen innanför och utanför dörren. Oberoende om det gäller ett  företag eller ett hem. Make it count. Enligt feng shui sätter entrén ribban för företaget/hemmet och ger en värdig känsla åt besökare, kunder och personal och det sägs många gånger vara en av de viktigaste delarna att jobba med. Första intrycket rotar sig någonstans långt inom oss och det är nästan omöjligt att vända på en negativ inställning.

För mig är mitt koncept klart: Små justeringar leder till stora förändringar. Även denna gång.

Aamupäivän boostaus yritysmaailmassa antoi sopivasti inspiraatiota alkaa suunnittelemaan yhdelle yritykselle sisääntuloa. Ensimmäiset sekunnit ovat ratkaisevia. Minkälaisen kuvan huoleton, epäjärjestelmällinen sisääntulo antaa yrityksestä asiakkaille? Ne ensimmäiset sekunnit voivat olla ratkaisevia kun potentiaalinen asiakas esim. lähtee tekemään ostopäätöstä. Ratkaisu tähän ongelmaan ei tarvi olla maata mullistava - oikeat värit, kasvit, järjestys ja hyvä valaistus - niillä pääse jo pitkälle.

So long!fredag 12 april 2013

Vackra vardag.


Nöjd med veckan och mätt på nya projekt konstaterar jag nu att det är fredag. Bra så. Tvååringen går runt med lätta steg i sin vardagsoutfit. Jep.

Perjantai-väsymys laskee tämän talon ylle. Yllä oleva kuva kuitenkin sanoo aika paljon - On ollut hyvä viikko. 

Trevlig helj!

Ihanaa viikonloppua!


torsdag 11 april 2013

Spets, nitar och sovrum.

Jag håller på med ett litet projekt här hemma. Litet och litet, beror på hur man tänker! På bilden ser ni lite av vårt sovrum som kommer att drabbas denna gång. Tänkte dela med mig av mina planer snart! Second hand som inspiration - har gjort ett fantastiskt fynd igen. Höll krampaktigt om den när jag gick med snabba steg mot kassan vid loppiset. Man vet ju aldrig, om någon slår ner en och tar ens fynd.

Såhär såg det ut för några dagar sen - Optimisten har plockat fram vår- och sommarplagg. Bara för att.
Aloitin pienen muutoksen makuuhuoneessamme. Tältä se näyttää tänään. Kevät vaatteet ovat taas vallanneet komerot. Hyvä niin. Pian se on täällä. Tunnen sen. Se kevät. 


onsdag 10 april 2013

Knock on wood.

Kolla vad som pryder mitt arbetsbord - najsigt. Färgerna på korten knyter ihop tre av feng shuis element. Jord (varm orange) metall och vatten. Den lyckosamma kombinationen, någon som hört om den tidigare?

Musta, valkoinen ja lämpöinen oranssi ovat värit jotka toistuvat kodissani kuin käyntikorteissani. Tämä yhdistelmä on feng shuin mukaan onnekas. Tiedä sitä.Mindre najsigt är mitt hår. Men inspirationen och motivationen börjar ha hittat tillbaka - så det kvittar.

Toivoin niin paljon että tämä onnekas elementti yhdistelmä toimisi että vedin hiuksenikin oranssiksi ja yhdistin sen valko-musta raitaiseen puseroon. Nå ei, se oli vahinko! Hiusvahinkoja on sattunut vähän liikaa viime aikoina. Nyt skarppina. tisdag 9 april 2013

Black and white with a hint of wood.


Med hjälp av inspirationsbilder lånade härifrån tänkte jag köra en feng shui analys på följande ack så inbjudande och vackra hem. De fem elementen. Finns dom där? Vad tror du?

Löysin kuvia tästä ihanasta kodista täältä. Mitä luulet, feng shui, vai ei? Löytyvätkö kaikki viisi elmenttiä esimerkiksi? Mitä luulet?
Svaret är ja. Vill man inte bara slänga sig ner i soffan och se ut över det fina rummet och sucka över Laura Ashley tapeten som pryder arbetsrummets väggar? Soffan är placerad ut från väggen vilket gör energiflödet lugnt. Eftersom inga gardiner är uppsatta kunde man lugna känslan ytterligare med en nedsänkt lampa ovanför vardagsrumsbordet. Spisen hör till metall elementet och spisen i sig själv till eldelementet. För att man skall trivas i rummet är det mycket viktigt att ta in jordelementet (som upprepas på tre ställen: skåp, sidobord och den kluvna veden) eftersom eldelmentet och metallelementet är i konflikt. Jordelementet lugnar känslan i hela rummet. Gardiner skulle skapa mera balans mellan yin och yang eftersom rummet nu domineras av allt det ljusa, yang.

Vastaus on kyllä. Eikö vain tee mieli heittäytyä sohvaan ja ihailla harmonisia Laura Ashley tapetteja jotka näkyvät työhuoneessa K-Y-L-L-Ä. Sohva on aseteltu ulospäin seinästä - tämä on hyvä tapa pitää energiavirtauksen harmonisena huoneessa. Roikuttaisin mielelläni vielä kattovalaisimen olkkarin pöydän ylle- se tekisi tunnelman vieläkin harmonisemmaksi, jos siitä saisi olla mielipide, niin mielellään musta ja ruosteinen tuodakseen tasapainoa yinin ja yangin välille. Pönttöuuni kuuluu metallielementtiin, toiminnan vuoksi myös tulielementtiin. Nämä kaksi elementtiä eivät sovi yhteen jos puuelementti ei olisi mukana. Tässä kuvassa puuelementti toistuu vanhassa kaapissa, sivupöydissä  ja tietenkin puilla jotka nötköttävät puukorissa. Kaunista sanon minä. Köket domineras av metall - känn vikten av de bruna stolarna som representerar jordelementet. Ut och fynda på loppis, kära ni. Kära jag! Jag vill ha missmatchade stolar. Någon annan som lider av samma symptom? Om jag skulle få nämna en sak till skulle jag förstås slå ett slag för matta under bordet.

Keittiössä metalliementti toistuu eniten - mieti kuinka kylmältä huone tuntuisi ilman puu tuoleja. 

Diamonds for everyone.

Idag tänkte jag presentera en riktig pärla. Eller rättare sagt, en diamant. Diamond-stolen är designad av  Harry Beroian år 1955. Diamond- stolen är en klassiker och materialet som har använts är stål. Passar perfekt i ett litet rum där sittplats behövs men möbeln i sig inte får ta visuellt utrymme. 

Den inbjudande formen utgör bra feng shui då den i princip öppnar sina armar mot en och ber en sitta ner en stund och njuta av livet. Inte konstigt att denna stol syns lite här och där i inredningsvärlden. För att jorda känslan slänger jag givetvis en kudde eller pläd på sittdelen slarvigt och nonchalant eftersom en mjuk känsla ökar vår vilja att slänga oss ner i en stol. 

För att läsa och se mera bilder från detta hem klicka här, det finska unga paret har gjort både auktion som roskisfynd, gillas! (Ska bli duktigare på att lyfta fram finska hem - varför dras man så lätt till Sverige för att hitta inspiration!?) Illa, illa tycker jag och smäller mig själv på fingrarna eftersom jag lätt gör det själv också.Diamond- tuoli on Harry Beroian suunnittelema designklassikko. Runko on terästä ja kestävää materiaalia. Sopii hyvin pieneen huoneeseen missä tarvitaan istuintilaa - mutta visuaalisesti halutaan säästää tilantuntua. 

Muotoilu on kiva esimerkki hyvästä feng shuista kuin muoto itsessään avautuu istujalle ja kerrassaan pakottaa ohikulkijan istumaan alas hetkeksi, eikö vain? Ei olleenkaan kumma että tätä tuolia nähdään sisustusmaailmassa vähän siellä sun täällä.  Hyvän feng shuin mukaan heittäisin kuitenkin Diamondin päälle tyynyn joka antaisi kaivatun pehmeyden.

Lisää kuvia tästä kodista löydät täältä

måndag 8 april 2013

Formskola.

Nu kommer det en hel del information - clear your mind och dyk in i feng shuins värld om färger och former en stund!

Runda former hör till metallelementet. Nedan ser ni ett exempel som tydligt visar att ett föremål kan innehålla egenskaper av flera element. Det runda klotet hör enligt form till metallelementet men materialet tyder på jordelementet (Avkapat trä hör till jordelementet). När man lär känna sin omgivning på detta sätt, är det lättare att skapa inredningar som känns harmoniska och som vi mår bra i. 

Pyöreät muodot kuuluvat metallielementtiin. Alla olevassa kuvassa näet kuitenkin että yksi esine voi kuulua useampaan elementtiin - pyöreä muoto kuuluu metallielementtiin ja materiaali on maaelementtiin kuuluva. Kun opimme tunteman ja analysoimaan ympäristöämme tällä tavalla on helpompi luoda harmonisia sisustuksia.


Alla element skall alltid finnas i varje rum. När man lär sig grunderna, de ytliga lagren i feng shui som kallas formskola, lär man sig att använda sig av de rätta färgerna och formerna i lämplig inredning.

Jokaisesta huoneesta pitäisi löytyä jotakin jokaisesta elementistä.


Metallelementets kvaliteter dämpar jordelementets kompakta känsla. Om du har ett kompakt brunt massivt bord blir känslan lättare om du tillsätter en rund form i vitt, metall eller pastell.

Ett vitt bord känns lätt kallt och sterilt - tillsätt något ur jordelementet för att göra känslan i rummet mera välkomnande. Du kan använda dig av jordnära färger eller kantiga former för att få in jordelementet i din inredning.


Metallielementti keventää huoneen tuntua jos siinä on paljon maanläheisiä värejä (maaelementti). Metallielementtin kuuluu pastellisävyt, valkoinen ja metalli. Jos sinulla on ruskea pöytä joka tuntuu raskaalta esimerkiksi metallinen pyöreä tarjotin on oivallinen tapa luoda tasapainoa sisustukseen.

Valkoinen pöytä tuntuu helposti taas kylmältä ja steriililtä - lisää maaelementti metallin kaveriksi (maanläheisiä sävyjä tai kanttisia muotoja).
Hoppas att ni gillar dessa konkreta tips som ni kan tillämpa på bästa vis i ert eget hem. Själv älskar jag att få en ORSAK till varför något känns rätt eller fel när man söker sin egen väg i inredningsdjungeln. Ibland säger magkänslan vad som funkar och vad som inte funkar - men bland alla alternativ, stilar och trender känner jag mig ibland ganska lost i inredningsdjungeln och då är det bra att ha något att gå efter.

Det är precis kunskapen om varför vår omgivning funkar som den gör som kan göra upplevelsen av våra hem och arbetsmiljöer så starka.

Toivottavasti tällaiset konkreettiset vinkit tuovat teille jonkinlaista ideaa jota voitte soveltaa omaan kotiinne!


söndag 7 april 2013

Frid och balans i hemmet.


detta inlägg uttryckte jag min kärlek för gamla lampor och min vision att använda en gammal dragspelslampa som grund till ny stämningsbelysning hos oss. Well, tanken har spökat i mitt huvud och detta blev vår nya lampa, ful som stryk, men på ett snyggt sätt. En Nina lampa - helt klart.

Belysningen blev placerad i vårt område där energiflödet är snabbt och känslan i hemmet är ofta lite orolig. Eftersom belysningen står ut från väggen får blicken en fokuspunkt och energiflödet lugnas direkt. 

När man lugnar en känsla i ett rum vill man alltså stoppa flödet, detta gör man enkelt med hjälp av  t.ex. mattor eller  belysning som hänger ner från taket (eller står ut från väggen, i detta fall). Området där lampan nu sitter i är även vårt område för frid och balans - där är det extra viktigt att känslan är lugn och alla fem elementen är i balans - belysning står för elden i en inredning.Bild: Dragspelslampa: loppis (3 euro). Glödlampa: Clas Ohlson

Kirjoitin joku aika sitten (täällä) ihastuksestani vanhoihin valaisimiin. Mielessäni oli juuri tällainen haitarimallinen rumilus jota halusin yhdistää isoon hehkulamppuun. Hiljattain näinkin samanlaisen toteutuksen täällä

Valo toimii nyt oivallisena piristäjänä ja katseenvangitsijana kun kotiimme astutaan. Tämä tila kodissamme tuntuu monesti rauhattomalta kun molemmissa päissä huonetta on ovi. Kun katse löytää kiintopisteen energiat pysähtyvät tällaisessa tilassa ja käytävämäinen huone tuntuu heti viihtyisämmältä. Näin feng shuin mukaan. Jokainen esine jotka sijotetaan kotiin saa näillä ajatuksilla ihan uuden arvon silmissäni, ja koti tuntuu enemmän kodilta. Näin minä ainakin tunnen eron kodissani, sen jälkeen kuin aloin sisustaa feng shuin mukaan. Persoonallisuus ja harmonia ovat ne niin usein kuultuja mutta niin tärkeitä avainsanoja kun luodaan kotia.

fredag 5 april 2013

Att lägga ord på tankar.

Jag har bestämt att lossa på mina strikta feng shui tyglar här i bloggen och blanda in annat som känns naturligt för mig när jag skapar ett hem för mig och min familj. Därmed inleder jag en ny kategori: second hand och för balansens skull även inom kort: design. 


Ett av mina prioriteringar när jag gör hemkonsultationer är att precis alla ska ha möjlighet att skapa hem där balans är viktigt. Målet är att skapa hem där välmående är prioritering nummer ett. Design, minimani, ikea, halpahalli eller loppis - spelar ingen roll. Allt är ok och inget är fel.Det blir även ganska tydligt vilken färg eller form som saknas i ett rum eller hem under en konsultation och därmed känns det också ganska naturligt att man kan kosta på sig produkter med god kvalitet om man så vill.
Produkterna, sakerna, prylarna och hemmet i sig skapar tillsammans 50 % av feng shui i ett hem, 20% handlar om att skapa balans mellan hemmet och omgivningen, 100% feng shui uppnås så gott som aldrig (våra liv förändras ständigt och det avspeglas i hemmet).


Bilder: Loppisfynd (förutom korken då, fniss) och marimekkos servetter.Olen kirjoittanut blogia nyt reilut kolme kuukautta ja feng shui on ollut painopisteenä, ja se tulee tulevaisuudessakin menemään näin. Mutta olen päättänyt sekoittaa soppaan vielä pari ainesta jotka ovat minulle tärkeitä kun teen minulle ja perheelleni kotia: second hand ja sitä mukaan design vastapainoksi.

Kun teen kotikonsultointeja mottoni on että kaikilla olisi mahdollista tehdä koteja jotka ovat harmonisia ja tasapainossa asukkaiden sekä ympäristön kanssa.

Ei ole mitään merkitystä ovatko tavarat halpahallista, ikeasta, tai designia - itse uskon että tasapaino tässäkin suhteessa on parasta. Jos design on tärkeä - sitten siihen panostetaan. Jos ei, niin asia on sitten niin - ja hyvä niin.

Sanotaan että 50% kodin feng shuista saavutetaan tavaroiden, värien ja muotojen kautta, 20 % saavutetaan kodin ja ympäristön yhteensopivuudesta jota tuodaan esiin esim. oikeiden värien kautta. Tarkoitus on että koti olisi peilikuva elämästämme, siksi 100% feng shuita on melkein turha yrittää tavoittaa. Elämämmehän muuttuu koko ajan.

Kuvat: Kirppislöytöja (pullonkorkki ei, hih.)  sekä Marimekon servetit.

torsdag 4 april 2013

Föreläsningen.

Så roligt att få mejl av några av er och höra att det finns intresse om en föreläsning i feng shui  (som jag skrev om här) Tack! 

Kommentarsfältet är till för er och ni får gärna berätta spontant vad ni har för tankar om att inreda med feng shui som ledord! 

 Mejl kommer som utlovat när jag får alla detaljer att stämma och hinner ut från sjukstugan och jo ni får ta era vänner under armen och komma flera styckna. Tyvärr har sjukligheterna dragit ut på tiden. Nästa vecka hoppas jag på ny energi och tid! 


Bilden har ingenting med inlägget att göra. Den har igen allt att göra med min kärlek för natur, eltejp och trä. Vad annat behöver en kvinna vid 25 år. Nada! (Ni kan kalla det ålderskris). 

Kunhan pääsemme taas jaloille tämän flunssan jälkeen ilmoitan lisää luennosta josta kirjoitin ennen pääsiäistä. Kiva kun sain sähköpostiin vähän palautetta, kiitos!

Att möblera 78 kvadrat.

Idag kretsar mina tankar kring ett av mina favorit sysselsättningar - att möblera och hitta lösningar.

För tillfället har vi placerat soffan mitt ut i rummet. Bakom soffryggen öppnar sig vårt kök. Det finns tyvärr inga bildbevis på alla möblerings-kombinationer som tagit plats under de två år som vi bott här. Hur svårt kan det vara att möblera ett hem på 78 kvadrat, kan man ju fråga sig. Svaret är: ytterst svårt.Soffan har även varit framför fönstret (trivdes ALDRIG). Nu när jag har mera kunskap fattar jag ju varför och jag dunkar handflatan i pannan. Kraftpositionen fattades helt och möblerna stod till största del längs med väggarna vilket, trots fåtöljer utplacerade, skapade ett stort öppet område mellan kök och vardagsrum. Sådana tomma ytor skapar rusande energi enligt feng shui. Nu har vi en egen version av kraftposition - Ikeas Malm-bord som jag skrivit om förut. Är ju som känt inte helt frälst över det stora varuhuset - men en blandning är alltid bra och vissa lösningar får man ju inte till sitt hem utan de priser som erbjuds där. Lagom är bäst, som med allt annat i livet.
Tv:n har även stått mot väggen nedan, där vi nu har vår arbetshörna. Trivdes ALDRIG. Att mötas av tv:n varje gång vi kom in i mitt hem gjorde mig tokig. Har faktiskt inga problem med att mötas av vårt arbetsbord. Vi jobbar båda till stor del med vad vi älskar och det är en stor del av vårt liv. 


För tillfället saknas något på väggen. Något lätt och praktiskt med förvaring. Den glansiga ytan på bordet skapar snabb energi som bromsas av med lite tyngd. Jag kommer att tillsätta jordelementet - förstås! Helst något som busar till den strikta känslan som ett kantigt bord skapar (som för övrigt är SUPER för den som vill möblera otraditionellt) Köpt från Kaluste Niemelä i Vasa, likaså det älskade och länge önskade Tablo- bordet som flyttade in för någon månad sedan.


Bollvasen på arbetsbordetbordet är ett loppisfynd - 1 euro.


 För att knyta ihop kök och vardagsrum med svart färg fick Pentik lampan byta plats. Ja, det märks på vårt hem att vi varit sjuka här, att vara hemma betyder alltid en sak - saker byter plats.Tv:n är placerad snett från soffan - funkar hos oss då man helst av allt ligger raklång om tv:n är på. Nu är det även det sista man ser när man kommer in i vårt hem. Bakom gapar badrummet och prinsessans (på bilden nedan) rum.Hoppas någon fick en idé över hur man kan variera möbleringen med öppen planlösning. 

Vi fortsätter nu att kurera oss. Önskar inget annat än att vi alla skulle få vara friska nu efter en månad i sjukstuga. Meidän olohuonetta on kalustettu uudelleen aika reippaalla kädellä. 
Reippaalla kädella tarkoitan aivan liian monta kertaa. Nyt olemme kuitenkin löytäneet sen meille toimivan ratkaisun joka tyydyttää esteettisen vaatimuksen sekä on loistava toimivuudeltaan. Ikean pöytä joka on sijoitettu sohvan taakse on huippuratkaisu kun se luo turvallisen tunteen sohvalle löhöilijälle, hih ja on mainio alusta kahvikupille, lehtikasalle ja kynttilöille.

Työpöytä ratkaisu on mainio kun se antaa kätevän mahdollisuuden kääntää pöydän "väärinpäin" siis minulle oikein päin, jotta kasvot ovat huonetta kohti. Sen tilasimme Kaluste Niemisen kautta alkukeväästä. Seinä työpöydän takana huutaa ja kaipaa nyt jotakin. Ajattelen ruosteista, vanhahtavaa, persoonallista. Maaelementtiä, siis ruosteiset värit olisivat PLING se oikea juttu, ehkä. 


onsdag 3 april 2013

Bästa verktyget för hemmet!


Mitt bästa tips för ett tidlöst hem är och kommer alltid att vara att inspireras av naturen.
Variera färgskalan enligt säsong så är du alltid up to date.
Krydda med hållbarhet, personlighet och kvalitet så svimmar jag av sann lycka.
Hoppa på trender när du absolut inte kan motstå dem.
Håll dig till en enkel bas - svart, vitt, grått, beige.


Tänk färgerna rakt av från naturen uppifrån och ner.
Jordfärg under fötterna och vitt ovanför huvudet så har du en bra början till
en bra bas enligt feng shui.


Mikään muu ei inspiroi minua niin kovasti kuin luonto.
Aina.
Vaihtele värejä sesongin mukaan. Kesäksi raikasta ja talveksi hillitympää.
Sekoita mukaan ripaus rohkeutta, persoonallisuutta ja kestävyyttä
niin kotisi pysyy aina ajan tasalla.